Lowrance ”problemlösningar/inställningar”

Här tänkte jag bygga på med eventuella ”problem” som vissa har stött på med sina enheter. Till att börja med vill jag rekommendera er – för att ni i framtiden och nu ska få en så bra uppfattning om hur allt fungerar att LÄSA INSTRUKTIONSBOKEN! De flesta tror att detta är en plug&play enhet vilket inte stämmer. Något som en del verkar ha svårt att förstå är att dessa enheter inte är framtagna specifikt för just vertikalfiske i någon av dess former. Med lite inställningar och rätt installation får man däremot en klockren maskin för just detta ändamål.

Vill ni få ut max prestanda av era enheter vill jag också föreslå att uppdatera era enheter med den nyaste mjukvaran som ni hittar HÄR för –> HDS Gen2 touch. och HÄR för –> HDS Gen2.  Just nu 2013-08-09 är det Version 2.0!!!!!! som gäller.

När ni ska installera den nya mjukvaran laddar ni enklast ner den till ert SD kort, om det är en .zip fil är det viktigt att ni ”packar” upp innehållet och sedan överför det till SD kortet.  När du sedan stoppar i SD kortet i din enhet kommer det installeras automatiskt vid uppstart. Därpå kommer ekolodet be dig ta ur minneskortet och enheten startas om. Nu ska du även göra en så kallad ”Hard Reset” av din enhet och det gör du på följande vis –>

Enheten skall vara avstängd, tryck in zoom in och zoom ut knappen ( dessa skall hela tiden hållas inne), tryck på power knappen och släpp när enheten går igång, fortsätt håll in zoom knapparna tills enheten låter med ett ”pipljud”. Nu skall enheten vara återställd, vara på engelska och ha samma inställningarna som den kom i din ägo . Nu kan du ställa in enheten med de inställningar du önskar använda dig av och med den nya programvaran.

OBS , spara eventuella waypoints med mera innan så att dom inte försvinner.

Om ni använder er av de nya HDS Touch enheterna och den nya LSS-2 givaren tillsammans med DI givaren krävs också att ni fäster dessa korrekt. För att detta ska fungera så bra som möjligt bör dessa inte sitta mer än 25cm ifrån varandra, detta för att dom ”samarbetar” för att ge en så bra SI och DI ( Sideimage – Downimage) bild som möjligt. När ni fäster era givare bör ni också se till så att Structuregivaren heller inte blir störd av t.ex. båtmotorn om man nu väljer att fästa den i aktern, eller av båten om man har som jag monterat givarna på sidan av båten.

Idag blir det allt mer vanligare att folk placerar flera ekolod i båten av olika anledningar. Här är det viktigt att ni tänker på att inte köra flera givare / ekolod på samma frekvens. Om ni minns när man var liten och körde radiostyrda bilar kunde man ibland få kontroll på brorsans bil helt plötsligt. Samma sak händer här, givarna / ekoloden vet inte var signalerna ska skickas och det slutar ofta med en knasig bild.

Här har vi ett exempel som jag fick en förfrågan om för ett tag sedan. Han bad om att få samma inställningar som jag hade på mitt Lowrance HDS-5, han fick inte till det och bilden såg ut som myrornas krig.
983467_458415210921435_52016611_n

Mycket märkligt och jag frågade om ström, kopplingar, om det låg någon båt i närheten osv men nej. Till slut visade det sig att ett stort fartyg låg inte alltför långt ifrån honom, troligtvis med alla möjliga frekvenser som skickades hit och dit. Så här såg det ut när han åkt en bit ifrån fartyget…
1058699_458423667587256_343188690_n

Här nedan följer de inställningar som jag använt mig av på Lowrance HDS Gen2 enheterna, alltså inte Touchmodellerna även om det endast skiljer några få justeringar mellan enheterna.

Autodjup – ej ibockad, sätt djup beroende på hur du fiskar…
200 hz ~>
Störningsfilter och ytklutterfilter på medium.
Manuelt ska vara ibockad inne på ekolodsinställningar
Allmänt fiskläge
Temp           – ej bockad
Botten         – ibockad
Amplitud    – ibockad
Zoom           – ej bockad
Känslighet  – absolut MAX 75%,
Pingfrekvens – Max
Bildhastighet – x2
När det gäller Lowrance HDS-Touch så är inställningarna de samma enda skillnaden är att jag kör mycket lägre känslighet, ca 65% och man behöver inte ha x2 på bildhastighet. Gällande structurescannen ställer jag kontrasten på 70% och 18 meter ut åt vardera sida sen är det bara tuta och köra.

En annan sak ni också bör ha i åtanke om ni använder er av de nyare ”Lowrance HDS-Gen2 Touch” är att dom faktiskt kräver lite mer ström än ett ”vanligt” ekolod. Se till att strömförsörjningen är tillräcklig och ni använder er av bra och säkra kablar.

Här nedan listas några hjälpmedel ifall ni skulle stöta på eventuella problem.

Ifall din GPS ej svarar;
GPS modulen svarar inte, blåa kontakter

GPS modulen svarar inte, röda kontakter

Om din HDS eller Elite enhet inte visar någon karta;
HDS, ELITE visar ingen karta (1)

Om du ska koppla in AIS via NMEA0183;
Inkoppling AIS via NMEA0183

Installation av bränsleinterface EP60 till HDS;
Installera bränsleinterface EP60 till HDS

Ifall din LMS, LCX inte visar någon karta;
LMS, LMS, LCX visar ingen karta

Har du problem med att ditt nya sjökort inte fungerar?
Mitt nya sjökort fungerar inte

Programvaruuppdatering Elite-;
Uppdatera ELITE programvara

Uppdatera programvara Lowrance HDS Gen1-Gen2;
Uppdatera HDS generation 1 & 2 programvara

Uppdatera Simnetenheter via NSE.NSS.NSO;
Uppdatera Simnet enheter via NSE.NSS.NSO

Uppdatera din SonicHub;
Uppdatera Sonic Hub (engelska)

Problem med din VHF?;
VHF problem

Mitt Lowrance x4 / Cuda300 visar bara simulatorläge;
X4, Cuda300 visar bara simulatorläge

Fabriksåterställa Lowrance HDS Gen1-Gen2;
Återställa HDS generation 1 & 2 Touch

Återställning av NSE.NSO.NSS;
Återställa NSE.NSO.NSS

Återställa äldre enheter – Lowrance;
Återställa äldre Lowrance enheter

Återställa äldre Simrad;
Återställa äldre Simrad displayer CAXX

Slutligen – Återigen, glöm ej att faktiskt läsa instruktionsböckerna innan ni sparkar bakut, personligen har jag aldrig någonsin haft problem med Lowrance enheter och detsamma gäller för de flesta. Gör om gör rätt!

Har du fortsatt problem med din enhet eller finns det inte någon lösning på ditt problem här ovan? Skicka gärna ett mail till mig på —> rikard.jonsson@outlook.com så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig!

Mvh Rikard Jonsson @ fishseekers.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s