Gör din egna givarhållare

Vi har fått många förfrågningar om ekolodsgivare och hur vi gjort hållaren till givaren. Tänkte försöka mig på att berätta hur vi har gjort den vi använder oss av här nedan.
Jag tänker inte gå in på minsta lilla skruvhål utan det är olika beroende på vad för längd etc ni ska ha. Hoppas dock att bilderna ska illustrera det viktigaste.
Vi har använt oss av fyrkants aluminiumrör här,  30x30mm.


Hur långa dom ska vara får man avgöra lite själv, vi vill ha ut givaren en bra bit ut ifrån båten så man slipper att ”hålla in” spöet oavsett om man sitter fram eller vid förarposition. Längden på staget nedåt beror ju på hur högt fribord du har på båten, ta gärna i lite men tänk på att det blir mer motstånd ju längre rör du har i vattnet.


Vi kör ganska fort när vi letar efter fisken, ibland uppåt 4 knop. För att göra det möjligt måste man minska vattenmotståndet så mycket man kan. Här har vi sågat ut två plattjärn som vi sedan även ska fästa givaren i. Dessa kan man göra längre för att minska vattenmotståndet ytterligare men tänk på virvlar osv som eventuellt kan göra att störningar uppstår på lodet.
Skruven i mitten av plattjärnen har vi satt en mutter på vardera sida av ett järn för att kunna ”dra ihop” så det passar givaren. Nere vid givaren sitter det en gummiring som gör att man kan vinkla givaren upp eller ned beroende på om båten är framtung/baktung etc.  Kom ihåg att dra igenom sladden upp genom röret innan du fäster alla skruvarna bara.


I änden av ett utav fyrkantsrören har vi satt en skruv samt en låsbult som ni ser på bilden.


Det är viktigt att man även kan ställa det i sidled och därför har vi gjort så här, beroende på hur många som är i båten och om det är mer tyngd på ena sidan av båten. Jag vet faktiskt inte vad den ”handskruven” kallas men den kommer från en gammal hammock 🙂


Ihopfällt.


Fästet till båten, vanligt tryckimpregnerat virke fäst med vagnsbult som vi försänkt i den övre biten och sedan vänt den. Den övre biten har vi sedan fäst med ett gäng träskruv i den undre som även den sitter med vagnsbult.

Så här blir slutresultatet, detta sitter som berget. Har satt en bit slang på sladden i änden av det vertikala röret för det inte ska skava sönder, glöm inte fila till kanterna så skärsår kan undvikas. Självklart kan man göra det skönhetsfullare för ögat men detta är en praktisk och svinenkel lösning som fungerar kanon!

Det är tur att jag har en så jädra händig farsa 😀

Har jag glömt något eller undrar ni något? Kommentera gärna!

Annonser

Ett svar till “Gör din egna givarhållare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s