Jiggfiske efter gädda.

En artikel om jiggfiske efter gädda skrivet av MrGädda på fiskesnack.com

Inledning
Jiggfiske är en utav mina favoritmetoder när det gäller gädda! Anledningarna är många. Jiggen är ett billigt och enkelt bete som alla fiskar tycker om. Den finns i ett oändligt antal olika former, utförande och färger. Med jiggskallar i olika vikter fiskar du enkelt av alla djupen.

Jag började fiska med jiggar och andra mjukisbeten på allvar när jag var 12 år ungefär. Tidigare hade jag bara använt jiggen till abborrfisket men insåg sedan att den även är jättebra till de andra predatorerna som gös och gädda.


Jiggen finns i många olika former, utförande och färger. Här ser vi bland annat en shadjigg längst upp till vänster, en boxer näst högst upp till höger och en curlytail längst ner i bild.

Utrustning
Smaken är ju som baken. Alla tycker och tänker olika när det gäller val av utrustning men jag ska skriva vad jag använder.

Spö: Jag tycker bäst om korta spön, 7-8 fot. Dels för att jag tycker att jag får in den bästa ”jiggtekniken” med kortare spön och för att jag personligen tycker att jag både kastar och krokar fisken bättre med kortare spön. Jag använder mig utav ett Savage Gear 7fot ”extrem spin” med kastvikt på 80 gram, och ett till, likadant spö, fast med kastvikt på 150gram för de tyngre jiggarna.

Rulle: Jag använder mig utav haspelrulle när jag fiskar med jiggar. På mitt -80g-spö sitter en Okuma rulle Alumina ALR 20 och på mitt -150g-spö sitter en Alumina ALR 30. Jag tycker väldigt mycket om dessa rullar. De är sköna att kasta med, bra linupplägg, bra kullager och bra att jigga med.

Lina: Min favoritlina till jiggfiske är fireline. Jag använder 0,20 på ena rullen och 0,25 på den andra rullen. Jag använder alltid gul lina. En lina som syns bra är ett stort plus eftersom ibland känner man inte huggen utan ser huggen på linan istället. En del tror att brottstyrkan spelar väldigt stor roll i allt fiske men jag säger tvärtom. Det är diametern som är viktigt. En 0,20 lina som tar 13 kilo står lätt pall för en 20kg gädda om du har en okej broms på rullen.

Tafs: Gäddan har ju massvis med sylvassa tänder som älskar att bita av linor och förstöra jiggar. Därför är det viktigt att man har en tafs mellan linan och betet. Jag använder proleader 12kg. Det är ett knytbart tafsmaterial som är mjuk och följsam men ändå väldigt stark och hållbar, tycker jag. Tafsen bör vara minst 40cm lång. Risken att gäddan missar beten finns ju faktiskt.

Bete: Då har vi kommit fram till betet. Jiggen finns i många olika varianter och färger. Curlytails, twintails, shadjigg är några modeller. Min favorit är shadjiggen. 15-30cm är en bra storlek för gäddan. Favoriten är 23cm. Den är varken för liten eller för stor. Det är viktigt att jiggen är mjuk. En bra jigg är ”action plastic shad 9”. Den finns att köpa på Lundgrens. Den håller bra kvalitet och den är lagom mjuk. Det finns ju många fördelar med jiggen men det finns även nackdelar. Några fördelar är att den är billig, många olika varianter, effektiv, fiskar enkelt och effektivt av alla djupen och den är relativt lättfiskad. Nackdelar med jiggen är att den kan gå sönder väldigt lätt. Man kan laga en trasig jigg genom att smälta med en tändare. Jag har alltid med mig en stormtändare när jag fiskar för att snabbt och enkelt kunna laga en trasig jigg. Som huvud använder jag mig utav gamakatsu. De har väldigt bra och vassa krokar. Lämplig vikt på skallen är 15-30g. Beroende på djupen byter du enkelt bara skallen mot en lämplig vikt. Ibland får man gå upp mot till och med 60g och ibland får man gå ner ända mot 10g. Därför är det bra att ha många olika vikter och flera utav varje.

När det gäller krokegenskaperna hos en jigg så är den inte den bästa om man bara använder en jiggskalle med en enkelkrok på. Jag sätter två extra trekrokar på sidorna om shadjiggen. Till det behövs: Tafsmaterial och trekrok i lämplig storlek. Jag använder Mustad ”steel for teeth wire heavy” i dimensionen 15-30kg. Knipsa av en lämplig längd utav tafsmaterialet och trä ena änden genom öglan på jiggskallen två gånger. Den ena änden ska vara lite längre en den andra. Fäst sedan en trekrok i varsin ände på tafsen och fäst sedan en spets på varje trekrok i jiggen på sidorna. Nu har krokningsförmågan ökat betydligt!


Riggtipps 1: En stor curlytail. Jag har dragit en tafs inuti kroppen och låtit den sticka ut för två krokar. Observera att det kan vara lämpligt att fästa ett litet päronsänke på ca: 10-15g på buken för att få den att gå rätt i vattnet ibland.


Riggtipps 2: Här har vi en shadjigg på 23cm. Tyvärr lite dålig bild. Jag har gjort en ögla på tafsen som man sedan fäster i beteslåset tillsammans med öglan på jiggskallen. Två trekrokar i varsin ände på tafsen som man fäster i jiggkroppens sidor.

Var?
Var i sjön ska man då fiska med jiggen? Jo, överallt kan du fiska med den eftersom du bara ändrar huvud efter djupet. Men bäst är det ändå kanske vid djupkanter, djuphålor, gräsbevuxna flader och grynnor och klipphällor.


Här är tre bra exempel på ställen där man bör låta jiggen få en chans.
Bild 1: En vik men skarpa kanter och ett större djup strax utanför.
Bild 2: En vik som går in i en större ö med bergshällor. Sluttar brant ner mot 10-12m.
Bild 3: Ett djuphål bakom en ö. Med 6 meter utanför och ett hål på 10m.

När?
Jiggen är definitivt ett året runt bete. Den går fiska sommar som vinter, dag som natt, mulet eller soligt. Olika inspinningsmetoder och hastigheter är vägen till framgång!

Teknik
Man kan fiska jiggen på olika sätt. Man kan fiska den i mellanvattnet precis som en wobbler. Man kan också fiska den längs med botten. Kasta ut jiggen och låt den sjunka med spänn lina. Håll stenhård koll på linan! Du märker när jiggen träffar bottnen på linan. Lyft sedan spöt så att jiggen studsar upp en bit från bottnen och veva ett par varv. Låt den sedan sjunka igen och när den träffar botten så lyfter man spöt igen och tar ett par vevtag. Upprepa denna procedur tills jiggen är under båten. Då kan du låta den studsa ett par gånger rakt under båten för att få eventuella efterförljare att bli attraherade. Prova dig fram med olika tekniker och metoder så kommer du att märka vad som funkar bäst för tillfället. Ibland är det stora jiggar som gäller och ibland funkar små jiggar bäst. Bonusfiskar som abborre, gös, öring kan också nypa tag i din jigg även om du är ute efter gädda, med det är ju bara kul!

Slutord
Som sagt, jiggfiske är en bra metod för att lura upp gäddor. Jag hoppas att den här artikeln kan komma till nytta för någon och det är fritt fram för er att framhäva era synpunkter! Det finns ju självklart andra typer utav mjukisbeten. T.ex. bulldawg, boxer, swampdonke mm. Men jag valde att skriva främst om jiggfiske med de ”vanliga jiggarna”. Det här mitt sätt att jiggfiska efter gädda och det behöver självklart inte betyda att det är det allra bästa sättet men det funkar, helt klart! Tack så mycket för mig och på återseende. Kommentera gärna och våga visa kritik!

Mvh Mattias

Skitfiske på er!

Jiggfiske efter gädda är ett underskattat medel och vi på fishseekers.se tackar Mattias för en riktigt välskriven artikel och hoppas den kommer hjälpa er därute lika mycket som den har hjälpt oss!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s