Mer tjat om C&R ( Catch & Release )

C&R ( Catch and Release ) är en fråga som vuxit sig väldigt stark på senare år men som jag personligen tycker hamnar lite i skymundan ju längre in i framtiden vi kommer. Idag satt jag och sökte på google och diverse nyhetssiter runtom landet och till min förvåning så hamnar www.fishseekers.se som de tre första alternativen på google när jag söker på ” innebörden av c&r”. Det känns som att det har stannat av lite och folk lever i tankarna med att informationen finns ju där ute. Faktum är ju att sportfisket växer ständigt, vilket också gör att fler och fler måste bli informerade om detta. Inte bara vad det är utan VARFÖR! Det har varit mycket tjat och runtom på diverse forum härjar C&R polisen så fort en fisk på 2kg knockas. En fisk på 2kg är en perfekt matfisk och vill ni ta upp ett par sådana fiskar så är allt jag har att säga ”Grattis och hoppas det smakar!” Det är klart att de som gillar att äta fisk ska få avnjuta en god middag. Det är inte dit jag vill komma med det här inlägget.

Men…
cr

På senare tid har jag hört talas om fler och fler större fiskar som klubbas runtom vårt avlånga land, nu senast vet jag om två stycken gösar över 10kg som fick sätta livet till i en sjö som jag fiskat en hel del i. Detta till min förtret är att det också gjordes av erfarna sportfiskare. Vi kan aldrig prata nog om innebörden med Catch&Release, något som är ett måste för att vi ska bevara det fiske vi har i våra sjöar för nästa generation sportfiskare. Att fånga fisk för att lägga på matbordet och avnjuta en god middag ser jag inga som helst problem i – problemet ligger i att man väljer att klubba de stora individerna. Förutom att de större fiskarna inte smakar lika gott så är det fruktansvärt viktigt att dessa stora individer får bära sina gener vidare. Förhoppningsvis kan det också leda till att du lämnar fisken till någon annan att återigen fånga, och då kanske ett eller till och med flera kilo tyngre! Det har diskuterats hej vilt om att de större individerna saknar förmågan att leka, att de förstör mer än gör nytta. Något som tyvärr bara är ”sk*tsnack” – de större individerna bär inte bara på starkare gener utan också på en väldigt mycket större mängd rom vilket i sin tur genererar i att fler yngel klarar sig och utökar antalet större fiskar i sjön inför framtiden. Förutom det så kan det också innebära att blir det för mycket ”liten” rovfisk i sjön, detta leder i sin tur till att betesfisken mer eller mindre försvinner i sjöarna. Flera exempel på detta finns redan!

Det man heller inte får glömma är att genom att ta kål på dessa stora individer i sjöarna riskerar man också att rubba den balans som finns i sjön. Den biologiska mångfald som finns i våra svenska sjöar har byggts upp under en väldigt lång period. Det som händer runtom världen idag är att tekniken överträffar naturen, vilket heller inte är undantaget för fisket. Själv bedriver jag så kallat ”nintendofiske” med hjälp av massor teknologi etc. Många anser det vara fuskfiske, andra anser att det är ett starkt hjälpmedel. Dom som ännu inte utövat tekniken och kallar det fuskfiske vet bara inte bättre, så enkelt är det.

Personligen ser jag det positivt att tekniken går framåt, men som jag nämnde för ett tag sedan så kan det också bli katastrofalt om den hamnar i fel händer. Vi har gott om ”husbehovsfiskare” runtom landet, men vad är egentligen husbehovsfiskare? När jag söker på wikipedia så får jag följande innebörd:

Husbehovsfiskare:
Fiske är fångst av djur i vattnet, till exempel fiskar, skaldjur, bläckfiskar och tagghudingar, yrkesmässigt eller som fritidsfiske (dvs. husbehovsfiske med yrkesmässiga redskap). Valfångst, eller annan fångst av däggdjur i havet, brukar dock inte räknas som fiske. Även hobby och rekreation (se sportfiske). Den som yrkesmässigt ägnar sig åt fiske kallas fiskare.

Ursprungligen kunde yrkesmässigt fiske huvudsakligen idkas i insjöar och vid kuster, eftersom fisket ingick i vattenregale. Dock kunde fiskerätt ingå i stadsprivilegierna, och dessa städer hade fiskarborgare. Man använde enkla redskap som ljuster, nät och krok med eller utan agn. Under 1800-talet började havsfisket utvecklas och numera används redskap som trål och snörpvad samt elektronisk utrustning (ekolod) för att hitta fisken.”

Sportfiskare:
”Sportfiske är ett brett begrepp som spänner över fiske som bedrivs för nöjes skull, snarare än för ekonomisk vinning. Det finns flera olika grenar inom sportfisket bland annat mete, jiggfiske, spinnfiske, ismete, jerkfiske, pimpling, flugfiske och havsfiske.”

Precis som nämns här ovan så är det alltså ett ganska brett begrepp med flera olika tolkningar. En sportfiskare är enligt mig en person som sätter sig in i dessa frågor, som tänker på framtiden och nästa generations sportfiskare. Det ligger framförallt i vårt eget intresse att dela med oss av våra erfarenheter och information. Ska vi bevara detta fantastiska fiske som vi är berikade med i vårt avlånga land krävs det också att vi tar vårt ansvar tillsammans för att lära ut detta. Även till ”husbehovsfiskarna”.

Men fler bär ansvar, förutom politiker där få saker faktiskt händer så ligger även ansvaret på de fiskevårdsområden där vi fiskar. Fångstmått, fångstbegränsningar, fredningsområden under lekperioderna, hårdare kontroller etc. Listan kan göras lång. En sak är dock säker, ni måste börja agera ifall ni vill behålla det fiske som ni nu har i era sjöar!

Det finns nog med statistik och forskning som faktiskt visar att C&R gynnar fisket enormt vilket egentligen säger sig självt. Ta gärna upp fisk, men vill du ha ett fortsatt bra fiske i framtiden – sluta vara egoistisk, tänk på våra ungdomar, efterträdare och naturen…  släpp tillbaka de större individerna!

fv

 

Lyssnar mer än gärna på vad ni har för synpunkter!

 

Mvh Rikard Jonsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s