7:ornas förbannelse

Igår var en sån där dag då man befann sig i en sinnesstämning där allt man känner är bara är ren och skär fiskeeufori. Redan när klockan ringde på morgonen hade jag en sån där känsla av att idag kommer jag ha roligt. Vissa omständigheter gjorde tyvärr att jag blev två timmar sen vilket jag grämer mig över i skrivande stund ( morgonfisket var kanon! )

Efter bara några minuter så lokaliserar jag ett fint eko,  ett stort gul streck står parkerat under båten och när min Sandeel placeras två meter över ekot så försvinner fisken på en millisekund – i samma stund så exploderar det i spöet… gädda… jag får till ett mothugg och jag möts av ett par ordentliga skakningar i toppen innan fisken går lös med jiggen i käftarna. Min fluorocarbon i 0.46 dimension såg ut att ha gått en match mot en rasp. Fan!
Fler ekon dyker upp mellan 4-6 meter som på beställning – hungriga är dom, inom loppet av bara några timmar så har jag landat 7 fisk över 4kg varav fyra över 80cm. Som tidigare känt från förra året så vet jag också att huggperioderna blir mer utmärkande ju närmare hösten vi kommer. Det gäller att passa på!
IMG_8234

Mitt i all hets så får jag återigen ett riktigt monstereko, än en gång möts jag av en fisk som fullkomligt exploderar upp mot jiggen, återigen en gädda som jag  får tampas med i ca 10 minuter innan ”sjövargen” klipper av tafsen, SKIIIIIT!  Den här sjön brukar leverera mängder med stora ”bonusgäddor” varje år, detta var en av dom…
Nu får det vara nog och här bestämmer jag mig för att gå emot dom principer och tankar jag har, tillräckligt med jiggar har gått till spillo. En tunn wire tacklas och nästa gång är det jag som vinner matchen mot gäddan.
IMG_8211
Riktigt balla fighter på den lätta utrustningen,

Härnäst möts jag av ett 10-tal ekon som alla ratar mina jiggar och jag intalar mig själv att det är tafsen som ställer till det för med svårflörtade gösarna. Jag byter tillbaka till fluorocarbon och lyckligtvis håller sig gäddorna undan resten av dagen. Normalt sett så fiskar jag inte på ekon under 10 meter, i dagens läge var det nästan omöjligt då de flesta stora ekon befann sig djupare än så. På senare tid har jag synat allt för många tryckskadade gösar som publicerats på ansiktsboken och andra ställen. Har simblåsan en gång exploderat ur käften på gösarna har jag svårt att tro att dom överlever trots att dom dyker nedåt djupet för tillfället. Jag förstår att man känner adrenalinet flöda under fightens gång och allt man vill är bara att se det där monstret i håven, jag har gjort likadant flera gånger och just därför låter jag oftast bli, men tänk på efterföljderna. Ta det lugnt och låt fisken tryckutjämna under fighten, på så sätt slipper fisken se ut som barbapappa när den synar ytan och överlever med större sannolikhet. Den här fisken stod på 13 meter och klarade sig utmärkt efter en skonsam drillning.
2
10e gösen över 7kg det här året med sina 7.1kg och 90cm.

Efter detta så bestämmer sig gösarna för att ta siesta, all fisk med undantaget från en som jag släpper på väljer att rata jiggarna. Som jag nämnde ovan så är det ett tydligt tecken på markanta huggperioder. Lika bra att luta sig tillbaka i brassestolen under parasollet med en öl i handen och bara njuta av dagen som varit. Jag hann nog till och med vila ögonen under en timme. ALDRIG att jag tänker göra mig av med mitt blåa parasoll Mr.Fransson! Ovärderligt och du borde skaffa ett till din v16 Laker också, det är skadligt att bränna flinten på sommaren!
IMG_8258

När jag öppnar ögonen sätter jag mig för en stund med en kaffe i handen och tänker igenom morgonen som varit, vad mer kan man begära? Ett helt strålande väder och massor med frenetiskt huggvilliga gösar i bra storlek, man kan faktiskt inte begära något mer trots att jakten på 10+ fisken fortsätter. En sån här dag när allting klaffar är bara ren meditation, man får chansen att reflektera över livets med och motgångar samtidigt som man filosoferar över framtidens utgång. Dessa dagar förstår jag varför och så många andra älskar fisket så oerhört mycket.

Än är inte dagen slut och hur mycket jag än filosoferar och dricker kaffe så ska eftermiddagsrycket även hinnas med denna dag. Den perioden ska inte visa sig sämre utan det fantastiska fisket fortskrider i samma anda.
IMG_8277
Ännu en 80+ runt 5kg.

IMG_8248
86cm 5.7kg.

IMG_8247

IMG_8236

 

Om jag summerar den här dagen så är det skamligt att beskriva den på annat sätt än magisk. Totalt landar jag 17 fisk över 4kg och man måste läsa ironin lite i rubriken då jag snarare berikas med en fisk över 7kg nästan varje pass snarare än att förbannas över de. 10an kommer, och jag kommer fortsätta häva upp 7kilos tills den dagen kommer – thats for sure!
Till nästa gång så ska jag förutom att fylla på jiggförådet införskaffa mig photonic 0.52 tafs efter tips från duktiga Pontus Sjöqvist, förhoppningsvis gör det att 10+ vargarna sitter kvar då!!

 

Ha en supersommar allihopa!

/ Rikard Jonsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s