Sakta men säkert – Nytt Personbästa igen.

Ända sen jag packade ihop sakerna och bestämde mig för att åka hem har jag funderat på hur jag egentligen ska sammanfatta den här dagen. En magisk dag om man ser till mängdfiske efter 4 och 5kgs gösar, roligt var det! I förrgår bestämde jag mig för att börja leta lite nya vatten lite närmare mina hemtrakter, sagt och gjort for jag och hämtade båten och började planera vilka sjöar som skulle besökas först. Igår kväll följde en gammal arbetskamrat och god vän med ut till en liten håla inte alls långt ifrån stan, det har gått mycket rykten om att den här sjön ska hålla ganska grov gös.  Vi hade faktiskt en hel del ekon och trots att vi kom ut väldigt sent så lyckades vi släppa på några fiskar samt landa den här fisken strax under 4kg.

IMG_7650
Väldigt roligt att en sjö så nära kan komma att ge stor gös i framtiden.
Den kommer får mer tid!

Idag skulle jag egentligen ha gått på arbetsintervju i Linköping så en semesterdag var inplanerad, tyvärr blev det avbokat vilket gjorde att jag kunde lägga en till dag efter jakten på monstren – mycket tråkigt! Eftersom fisket tidigare varit superbt tidiga mornar bestämde jag mig för att vara ute riktigt tidigt även här. Tyvärr kom jag på att jag glömt kameran i bilen när jag landar första fisken vilket gjorde att jag tappade en hel del tid på morgonen.

När jag väl satt mig till rätta framför tvskärmarna kan jag knappt tro mina ögon, har jag ställt in lodet på simulator eller vad är problemet? Det fullkomligt kryllar av stora klara ekon på ekoloden. Är det braxar som cirkulerar på 5-7 meters djup??? Under tiden jag släpper på ett eko så uppenbarar sig en ny fisk bara några meter bort, och så fortskrider det i stort sätt hela dagen. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att man kunde ha så här mycket grov gös samlade på ett och samma ställe – idag var dock en sån dag.

Morgonen börjar faktiskt ovanligt segt med två landade fiskar på ett par timmar. En av dom visar sig hur som helst vara riktigt skapligt på 6.6kg.
IMG_7667
Varför har en del fiskar den här konstiga ”näbben” till mun, vet ni det?

Det blir nu ett par timmars nötande med fullt av fisk på lodet som ratar jiggen omedelbart. Några enstaka fiskar runt 4kg landas tills jag får mig den värsta ronden i fighting med gädda på lätt utrustning. Ett mindre eko uppenbarar sig på ekolodet som jag till slut bestämmer mig för att släppa på, från botten ser jag samtidigt som jag står parkerad över den mindre fisken hur ett sjuhelsikes brett streck närmar sig uppåt, helt plötsligt försvinner ekot jag fiskar på. Det tynar inte ut eller går ned. Kvar på ekolodet är ett streck bredare än en normal amerikansk bak ( undrar fortfarande om gäddan klippte fisken jag fiskade på, det såg onekligen väldigt konstigt ut ). Två ryck med jiggen sen smäller det till som jag aldrig känt i ett vertikalspö. Jag märker direkt att det är en stor fisk men också att den inte beter sig som en gös, inget stångande neråt och jag känner hur flourocarbonen ”hackar” mot tänderna, nu är det självklart att det är en gädda av riktigt bra kaliber och en fight som jag knappast kommer glömma i första taget utbryter, tjurrusningar så det skriker i min Okuma Komodo pågår under ca 30 minuter! innan jag känner att fisken börjar ge med sig, jag har fortfarande inte sett fisken men lagom tills jag ser fisken runt 4 meter på lodet verkar det som den gör en sista kraftansträngning och sliter av flourocarbonlinan. Jag har fått gädda på vertikalutrustning förut, den största på ganska exakt 10kg för ett antal år sedan – Detta var något riktigt stort, så mycket kan jag säga. Jag sjunker ihop som en säck rutten potatis i båten med en påtaglig känning i högerarmen… I det här läget är det bara låtsas som ingenting har hänt och nöta på efter en riktigt fin gös istället, mat i magen och påt igen.

Nu kommer en huggbonanza på tre timmar som jag aldrig varit med om tidigare, jag har under morgonen och en bit in på förmiddagen landat en hel del sporadiska fiskar men de ekon jag släppte på fick jag hålla på att trixa, backa tillbaka, byta jigg osv med innan några av dom bestämde sig för att hugga. Nu hade dom ställt in sig på och käka och det small i spöet på nästan varenda släpp,

IMG_7685

IMG_7693

IMG_7758

IMG_7832

IMG_7775

IMG_7714

IMG_7871
89cm tunn!

IMG_7729
Det är såna här dagar det är roligt att vertikalfiska efter pelagisk gös 😀

Och dom stora? Ja dom var faktiskt riktigt svåra att lokalisera, en relativt grund sjö som jag heller inte är van vid ställde till det för mig. Plötsligt händer det brukar man säga, och det gjorde det idag också. Ett eko som till en början inte ser mycket ut för världen breder till slut ut sig över skärmen riktigt fint. Dom större fiskarna är bra mycket försiktigare och jag sänker min Savage-Gear Sandeel 20cm i den nya färgen, jag känner knappt hugget sån fart kommer fisken i när den tar jiggen, mothugget sitter bra men fisken lossnar runt 5 meter, upp kommer ett jigghuvud med 2cm Sandeel kvar… Fisken står förvånansvärt kvar på 5 meter och jag sätter snabbt på en ny jigg, den här gången är det ord och inga visor i hugget. Ett brutalhugg följs av såna där lååånga tunga gung som gör att man vet att det är en stor fisk på gång. Först när den ligger i håven förstår jag hur lång fisken är, 97cm är ett nytt längd PB med råge, jag ökar också på mitt tidigare vikt PB med 60!! gram till 8.340g.

IMG_7875

IMG_7799

IMG_7813

Jag landar en fin fisk till innan jag faktiskt känner mig nöjd för dagen. Det enda jag kan känna mig missnöjd med förrutom den stora gäddan som gick loss är att jag inte kunde dela denna dag med någon, det hade varit kul minsann! Det här är bara en del av dom fiskar som kom upp för alla som fiskar själv vet vilket projekt det är med självutlösare osv osv. Man vill också ta till vara så gott man kan på dom korta huggperioder man oftast får uppleva.

IMG_7851

Jag kommer fylla på med lite fler bilder från turen ( nu är jag för trött! )
Mycket fiske framöver och jag drömmer vidare om min 100cm gös och 10+!
Kör hårt där ute!

/ Rikard Jonsson

2 svar till “Sakta men säkert – Nytt Personbästa igen.

  1. Hur tacklar du dina Sandeel? Har köpt några nu efter att ha läst din blogg, ända krokade hittils är en gädda dock. satte på (2?!) extra stingers för att täcka upp huggen mot svansen, ser nu på dina bilder att du inte gör så?

    Schysst blogg

    Felix

    • Hej Felix och tack för dom varma orden. Jag tacklar först och främst med en 40cm 0.36 fluorocarbon. Sen sätter jag den extra trekroken så nära jigghuvudet man bara kan. Ofta så biter gösen bytet i huvudet för att först döda sitt byte. Testa det och se ifall resultatet blir annorlunda. Kolla igenom dina jiggar och huvudena så ser du nog att majoriteten av bitmärkena sitter i främre delen av jiggen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s